Grillowanie w otoczeniu rodziny i przyjaciół to znakomity sposób na wspólne posiłki i spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Dlatego od maja do października na działkach i w ogrodach kwitnie życie towarzyskie. Najlepszym sposobem na doskonałe potrawy i udaną biesiadę jest funkcjonalny i efektowny grill zbudowany z cegieł lub kamieni.
Grill przenośny to najprostszy sposób na przygotowanie smacznej kiełbasy na świeżym powietrzu. Jednak prawdziwą atrakcją jest zbudowanie grilla z cegieł lub kamieni, przy którym z przyjemnością biesiadować będą rodzina i przyjaciele. Budowa grilla to inwestycja na długie lata, dlatego należy ją dobrze przemyśleć. Ważna jest konstrukcja, miejsce i materiały, z których grill zostanie zbudowany.
Grill jako część ogrodu powinien harmonizować z otoczeniem. Wybrane materiały powinny współgrać ze stylem zabudowy i innymi elementami małej architektury w ogrodzie. Reszta zależy od gustu, możliwości i potrzeb. W małym ogrodzie można postawić prostą, niewielką konstrukcję, podczas gdy w większym ogrodzie można pozwolić sobie na bardziej imponującą formę, np. z altaną. Grill może mieć różne kształty – okrągły, prostokątny, kwadratowy, a nawet w kształcie litery S. Najprostszy jest grill otwarty, z paleniskiem otoczonym z trzech stron ściankami, jednak bardziej praktyczny i estetyczny jest grill z okapem. Warto zauważyć, że im wyższy komin, tym szybciej dym unosi się w powietrze i opuszcza miejsce grillowania.
Grill murowany to inwestycja na lata, dlatego należy ją dobrze przemyśleć. Ważna jest jego konstrukcja, usytuowanie na działce oraz materiał, z którego zostanie zbudowany.
Grill murowany można zbudować samodzielnie lub skorzystać z usług fachowców. Pomoc profesjonalnej firmy jest zalecana zwłaszcza przy budowie bardziej skomplikowanych, wielofunkcyjnych konstrukcji, takich jak grillo-wędzarnie czy piece chlebowe. W przypadku prostego grilla można spróbować zrobić go samemu. Poradzi sobie z tym każda osoba z zacięciem do majsterkowania lub prostych prac budowlanych. W Internecie można znaleźć wiele pomysłów na grilla oraz instrukcje dotyczące jego budowy. Oprócz opisów krok po kroku, dostępne są także instrukcje wideo. Warto jednak korzystać z wiarygodnych źródeł i porad renomowanych fachowców.
Kluczowe jest odpowiednie usytuowanie grilla na działce. Grill może być postawiony na płycie tarasu lub w dowolnym miejscu w ogrodzie. Ważne jest, aby grill był blisko miejsca biesiadowania, umożliwiając łatwe nakładanie ciepłych dań. Decydując się na lokalizację, należy brać pod uwagę komfort przyszłych użytkowników oraz sąsiadów, którym mogą przeszkadzać zapachy i dźwięki towarzyszące grillowaniu. Ze względu na dym, najlepsze są zaciszne miejsca osłonięte od wiatru. Jednak grill umieszczony zbyt blisko ściany domu może zabrudzić ją dymem i tłuszczem. Należy również zwrócić uwagę na kierunek wiatru, aby dym nie kierował się w stronę domu na naszej lub sąsiedniej działce.
Do budowy grilla stosuje się różne materiały, takie jak cegła, cegła klinkierowa, bloczek betonowy, kamień naturalny, marmur czy piaskowiec. Wybór materiału zależy od preferencji oraz dopasowania do otoczenia. Należy unikać materiałów porowatych i nasiąkliwych, które mogą nie przetrwać zimy. Materiał musi być odporny na różnice temperatur i trwały. Konieczna jest także dobra zaprawa murarska oraz ruszty, które można nabyć w sklepie budowlanym lub zamówić na indywidualne życzenie w zakładzie ślusarskim. Ruszty powinny być wykonane z trwałej i nierdzewnej stali. Podobne materiały stosuje się również do paleniska, choć czasami używa się także zbrojonego betonu.
Budowa prostego grilla jest możliwa dla jednej osoby. Podłoże, na którym będzie stawiany grill, musi być utwardzone. Do murowania najlepiej używać gotowej zaprawy dostosowanej do wybranego materiału. Prace budowlane należy wykonywać w dodatniej temperaturze. Po zakończeniu budowy należy odczekać około 2 tygodni przed pierwszym rozpaleniem ognia w grillu, aby zaprawa mogła odpowiednio wyschnąć. Następnie można ustawić ruszt na palenisku i zaprosić gości.
Sugerowane parametry
Podczas budowy grilla istnieją pewne standardy, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie i bezpieczne użytkowanie:
Dodatkowe elementy
Grill powinien nie tylko dobrze wyglądać, ale także być funkcjonalny. Praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie obok paleniska blatu roboczego z komorą na węgiel i akcesoria. Blat powinien być wykonany z materiałów odpornych na warunki atmosferyczne i łatwych do utrzymania w czystości. Można dostosować wysokość blatu i rusztu do wzrostu osoby obsługującej grill, zazwyczaj jest to 80 cm ponad powierzchnią gruntu, ale może też być trochę wyżej lub niżej. Wokół paleniska powinno być wystarczająco dużo miejsca na meble ogrodowe i swobodne poruszanie się gości. Dobrym pomysłem jest także altana lub wiata, która zapewni ochronę przed opadami deszczu podczas grillowania. Samodzielnie zbudowany grill jest powodem do dumy dla właściciela i miejscem, w którym z przyjemnością spędzą czas domownicy i zaproszeni goście. Grill powinien harmonizować z otoczeniem i charakterem domu oraz innymi elementami małej architektury, aby stanowił estetyczne uzupełnienie ogrodu. Nie należy zapominać, że dobra zabawa nie powinna zakłócać spokoju sąsiadów, dlatego odpowiednie umiejscowienie murowanego grilla to klucz do udanych biesiad na świeżym powietrzu. Przestrzeganie tych kilku podstawowych zasad sprawi, że grillowanie w sezonie letnim będzie świetnym sposobem na spędzanie czasu w ogrodzie.
29 listopada, 2024
29 listopada, 2024